25 jaar MCS in een notendop
Tja, daar zit je dan thuis – been omhoog na een skiongeluk. 6 weken niet bewegen, zei de dokter. En wat doe je dan? Precies, ‘een geluk bij een ongeluk’.
Het was de directe aanleiding om MCS op te richten in 1997. Een idee werd uitgewerkt in een plan en, samen met Martin, zette wij op 2 april 1997 de handtekening bij de Kamer van Koophandel als trotse eigenaars van MCS.
Ondernemen = topsport
Na die handtekening bij de KvK was de kop eraf. Nu nog presteren. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ondernemen voelt als een wedstrijd. Als topsport zelfs. Elk jaar start de competitie opnieuw en heeft terugkijken geen zin meer. Maar een goede topsporter word je niet zo maar. En een goede ondernemer evenmin.
In de beginjaren hadden we nog allerlei bijbaantjes nodig om geld bij te verdienen. En niet te vergeten een omgeving met, in ons geval, ‘vrouwen naast ons’ die in ons geloofden (en ons ‘en passant’ onderdak gaven). Dat hield ons op de been. Want we hebben meerdere malen samengezeten om ‘de stekker eruit te trekken’ als die ene order niet zou komen.
Financiering van de bank of ‘venture capitalists’ (dat woord bestond toen nog niet eens) was hopeloos. Dan vroegen ze ons “waar is je onderpand?”. Maar gelukkig! Net op tijd begonnen de orders te komen en, zoals het spreekwoord zegt: ‘als één schaap over de dam is, volgen er meer’.
Vallen, opstaan en weer doorgaan
Vervolgens werd het 1999 en werd het tijd om ons 3-hoog appartement met magazijnopslag in te ruilen voor een echt bedrijfspand. En personeel volgde snel.
Het ‘feestjaar 2000’ volgde, maar bleek helemaal geen feest. Want voor wie het nog weet, millennium bugs waren er écht en sommige systemen deden het aan het begin van deze nieuwe eeuw niet meer. Een eerste MCS-crisis was geboren. Samen met allerlei problemen die opgelost moesten worden.
Er kwamen daarna nog wel meer tegenvallers. “Fouten maken hoort erbij”, wordt er dan vaak bemoedigend gezegd. En precies zo is het. Want ondanks de schoonheidsfoutjes hadden de meevallers altijd de overhand. Om er nog maar eens een spreekwoord in te gooien: ondernemen is als ‘vallen en opstaan’ en vervolgens weer met frisse moed doorgaan.
Innoveren en inspireren
Gestaag bouwden we aan het bedrijf. Vaak met het juiste oog voor innovaties. Altijd gericht op langdurige partnerships en zeker ook met veel aandacht en betrokkenheid voor onze klanten. Maar het allerbelangrijkste bleken toch echt de ‘MCS-ers’ te zijn! Die moeten het naar hun zin hebben. En de mogelijkheid hebben om goed opgeleid te zijn voor hun werkzaamheden, wat we tegenwoordig bij ons ‘fit for the job‘ noemen.
Al snel belandden we met die MCS-ers in de wondere wereld van M2M (Machine-to-Machine). Simpel gezegd apparaten op afstand beheren en monitoren. In de ‘zero’s’ nog nauwelijks mogelijk, maar ons leek dit echt slim en praktisch (want kostenbesparend).
We hebben heel wat missionaris-werk moeten verrichten om ook andere bedrijven de voordelen van remote beheer te laten inzien. Ondenkbaar tegenwoordig, nu we allemaal de voordelen van remote werken in de praktijk hebben gebracht. En het daardoor volstrekt logisch is dat je ook machines op afstand kunt aansturen en beheren.
Uitleggen en inspireren vinden we nog steeds leuk! Veel inspiratie evenementen hebben wij in deze kwart eeuw al georganiseerd. Het liefst voor volle zalen op een mooie locatie. Zoals in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp (tip voor iedereen – het is leuk presenteren met haaien die langs zwemmen!), de Rotterdamse Van Nelle Fabriek, de SS Rotterdam en Kasteel Hooge Vuursche.
Alleen ren je harder, samen kom je verder
Ondernemen is ook afstand nemen. Niet overal bovenop blijven zitten, maar mensen die beter zijn op hun vakgebied het vertrouwen geven om hun talent te laten excelleren. Iets wat ik heb moeten leren. Maar wat juist daarom ook weer heel verrijkend is geweest voor mezelf…. en uiteindelijk zeker ook voor het bedrijf.
Mijn eigen rol is geminimaliseerd in vergelijking met vroeger. De dagelijkse leiding van dit fantastische professionele bedrijf ligt inmiddels bij mijn twee huidige compagnons – Jan van Rossum en Bas Piek. En met succes! 2021 was het beste jaar voor MCS ooit.
Het is tegenwoordig IoT wat de klok slaat bij MCS. Met daaroverheen het speciale ‘Private networks’ jasje. We hebben een unieke expertise opgebouwd die we graag delen. Helaas wat minder vaak met fysieke evenementen. Maar van onze digitale Smart Week of IoT die er in mei weer aankomt, gaan we een begrip maken. Om jullie te blijven inspireren en onze expertise te delen. En daarbij denk ik vaak aan wat ik van de heer LB heb geleerd: ‘alleen ren je harder, maar samen kom je verder’!
2047
Ik wil iedereen bedanken die 25 jaar MCS mogelijk heeft gemaakt! Te beginnen met Martin, mijn compagnon van het eerste uur. Hij heeft (helaas voor mij) 5 jaar geleden besloten afscheid te nemen van MCS, maar hij is zeker niet uit het hart.
Ook alle klanten, leveranciers en MCS-ers die allemaal bijgedragen hebben aan het waardevolle bedrijf dat is neergezet. Vele malen dank! Een bedrijf dat gezonder, gestructureerder, bloeiender en innovatiever is als ooit tevoren. En wat volop vooruit kan kijken naar een verdere mooie toekomst.
Elk jaar voelt weer als een nieuwe start met nieuwe plannen. Maar ’time flies when you’re having fun’. Voordat je het weet is het alweer 2047 en vieren wij ons 50-jarig jubileum met jullie!