Déze 5 trends worden in 2024 belangrijk in de IoT-wereld
Het nieuwe jaar is net begonnen. Zoals de tijd niet stilstaat, blijft ook de wereld van IoT altijd in beweging.
In deze blog kijken wij naar de 5 verwachte IoT trends voor 2024 op het gebied van o.a. 5G, NB-IoT en Smart Building. Na het lezen van deze blog start jij 2024 helemaal up-to-date!
IoT trends waar je in 2024 niet omheen kunt
1. Revolutionaire 5G-veranderingen in Nederland en België
Eind 2023 nam 5G tóch nog een vlucht met de mogelijkheid tot het aanvragen van Private 5G-spectrum-bij de RDI. Hiermee werd in Nederland een belangrijke stap gezet naar Private 5G voor mission- en business critical netwerken voor organisaties.
Veiling frequenties 3,5 GHz frequentieband
In 2024 kunnen bedrijven dus echt gaan knallen met 5G. Naast Private 5G-spectrum, zal de veiling van frequenties in de 3,5 GHz frequentieband ook eindelijk gaan plaatsvinden dit jaar.
Deze werd lange tijd vooruit geschoven na het instellen van meerdere beroepszaken bij de rechtbank. Eind vorig jaar werden deze beroepen afgewezen en werd de weg voor de veiling vrijgemaakt. Na de veiling kunnen organisaties en consumenten gebruik gaan maken van 5G via landelijke communicatienetwerken.
Ook België maakt grote 5G-stappen
Ook in België is er dit jaar goed nieuws over 5G. De Belgische regering heeft samen met BIPT (Belgisch Instituut voor Post en Telegrafie) een kader gemaakt en de technische invulling rondgemaakt. Hierdoor is het vanaf 2024 mogelijk om Private 5G-netwerken uit te rollen in België.
Wel wijken de frequenties af van Nederland. In Nederland wordt de n78 band gebruikt, maar in België is dat de n77 band. MCS stelt met 5G-leveranciers als Druid, Baicells en Nokia betaalbare hardware- en softwareoplossingen samen, die ook optimaal werken op de Belgische frequenties.
De verwachting is dat er vanaf Q2 in 2024 concrete Private 5G-stappen gemaakt kunnen worden in België.
5G de nieuwe standaard voor draadloze communicatie
In 2024 gaat 5G de standaard worden voor snellere, betrouwbaardere en efficiëntere draadloze communicatie. Deze verbeteringen zijn cruciaal voor IoT-apparaten. Die zijn vaak afhankelijk van real-time data-uitwisseling en connectiviteit.
Met de introductie van 5G-netwerken ervaren bedrijven aanzienlijke verbeteringen in o.a. latency, bandbreedte en beschikbaarheid voor specifieke toepassingen (op basis van slicing).
2. Energie monitoring en verduurzaming: vooruitgang door wetgeving
Sinds de hoge energieprijzen in 2022 is de vraag naar energiemonitorings-oplossingen exponentieel gestegen. Waar de grootste motivatie toen was om de kosten en het energieverbruik te verlagen, is er inmiddels nog een drijfveer.
Voldoen aan de nieuwe normen
Verduurzaming staat vandaag de dag hoog in het vaandel. Op Europees niveau is er veel aandacht voor energiebesparing en duurzaamheid. Daarvoor zijn diverse richtlijnen zoals EPV2.0 en EPBD III ingesteld voor de bouw van panden en hoe de gebouwen beheerd moeten worden qua energieverbruik.
Maar ook de renovatie van bestaande gebouwen is gedreven door wetgeving om verduurzaming te stimuleren. Deze wetgeving vereist monitoring van het energieverbruik. Dit zal de vraag naar energie- en IoT-oplossingen verder doen toenemen.
Uitdagingen en kansen
De invoering van deze nieuwe wetgevende richtlijnen brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Aan de ene kant vereist de integratie van IoT in bestaande gebouwen een investering in tijd en geld.
Aan de andere kant biedt het organisaties de kans om hun operationele efficiëntie te verbeteren en hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Technologische innovatie en ecologische verantwoordelijkheid gaan in 2024 hand in hand.
3. Outsourcen van inrichting en beheer IoT-processen
Er komen steeds meer apparaten online waardoor het succesvol beheren van al deze devices inmiddels een dagtaak én uitdaging is geworden. Met een betrouwbare remote beheeroplossing maak je deze taak al een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend.
Technologie overlaten aan specialisten
Maar ieder z’n vak. En daarom zien wij steeds vaker dat de hulp van IoT-experts wordt ingeroepen voor de technische aspecten van de IoT-infrastructuur. Organisaties gaan processen die veel specialistische kennis vereisen meer en meer uitbesteden aan externe partijen met vakkennis.
Bedrijven hebben namelijk veel kennis over hun eigen markt, maar de inrichting, configuratie en het beheer van IoT-systemen laten zij liever over aan specialisten. Door deze outsourcing zijn organisaties gegarandeerd van betrouwbare technologie terwijl zij zich kunnen focussen op wat echt belangrijk is – hun bedrijf en de kernactiviteiten.
Digital twins voor optimalisatie
Naast remote beheer worden ook steeds vaker digital twins geïmplementeerd. Met zo’n virtuele replica van fysieke IoT-apparaten kunnen bedrijven hun systemen beter begrijpen, analyseren en optimaliseren.
Deze technologie biedt enorme voordelen. Denk aan het verminderen van downtime, het verbeteren van de systeemprestaties en het faciliteren van preventief onderhoud.
Maatwerk van idee tot oplevering project
Maar de meerwaarde van specialistische hulp zit hem niet alleen in remote beheer. Experts kunnen ook een waardevolle bijdrage leveren in de opstartfase van een project. Bijvoorbeeld door het leveren van hardware sets en packages waardoor organisaties direct aan de slag kunnen met vooraf geconfigureerde devices.
Of actief meedenken in de ontwikkelfase van een product/dienst zodat deze met specialistische technologie naar een hoger niveau wordt getild dan vooraf gedacht.
Bij de uitrol van IoT-projecten wordt ook outsourcing van het logistieke proces meegenomen. Zo wordt deployment en installatie van IoT-devices vooraf geïntegreerd met gekoppelde apparatuur van klanten. Zo ontvangt de eindklant een werkende totaaloplossing waar hij direct mee kan starten.
4. NB-IoT is here to stay
NB-IoT werd bij zijn introductie gezien als de gouden IoT-technologie naast LoRa. Maar tot grootschalige implementaties is het nog niet echt gekomen. Zonde vinden wij. NB-IoT heeft namelijk veel potentieel voor bijvoorbeeld slimme meters, asset tracking en smart building toepassingen.
LoRa bewezen en betrouwbaar
LoRa daarentegen heeft zijn strepen al ruimschoots verdiend in de IoT-wereld. Het wordt gezien als een bewezen en betrouwbare oplossing voor IoT-toepassingen. Daarnaast is een private LoRa-netwerk snel lokaal en kostenefficiënt op te zetten zodat er direct resultaten worden geboekt.
NB-IoT krijgt steeds prominentere plaats in IoT
De toekomst voor NB-IoT is toch veelbelovend. Met toenemende investeringen in 5G en verbeterde IoT-netwerkinfrastructuren door publieke operators, zal NB-IoT naar verwachting een prominentere plaats innemen in de IoT-communicatiestandaarden. De technologie is bijzonder geschikt voor toepassingen die lage kosten, lange batterijlevensduur en hoge connectiviteitsdichtheid vereisen.
Diverse fabrikanten zien ook steeds vaker het potentieel van NB-IoT. Zo worden er meer NB-IoT-sensoren ontwikkeld waardoor er een gevarieerder aanbod ontstaat om met deze technologie te starten. Houd onze website goed in de gaten voor een uitbreiding van ons NB-IoT-assortiment.
5. Sunset van 2G en 3G
Dit jaar is er geen ontsnappen meer aan: 2G en 3G worden door diverse Nederlandse en Belgische operators definitief uitgeschakeld. De geleidelijke uitfasering van 2G- en 3G-netwerken wordt ook wel de sunset van 2G/3G genoemd. En deze ontwikkeling gaat een grote impact hebben op de IoT-wereld.
De weg vrijmaken voor snellere 4G/5G-netwerken
Het uitschakelen van het 2G- en 3G-signaal is nodig om frequenties en middelen vrij te maken voor modernere, snellere netwerken zoals 4G en 5G. Voor de IoT-industrie betekent dit dat apparaten die nog steeds afhankelijk zijn van 2G- of 3G-netwerken, geüpgraded of vervangen moeten worden.
Kans voor innovatie en groei
De zonsondergang van 2G/3G is meer dan alleen een technologische verandering. Het is een kans voor innovatie en groei voor organisaties. Door proactief te reageren op deze verandering, kunnen bedrijven niet alleen toekomstige uitdagingen aan, maar ook nieuwe mogelijkheden benutten in een steeds meer verbonden wereld.
Gekoppelde apparatuur niet verplicht vervangen
Soms is gekoppelde apparatuur, zoals PLCs of GBS regelaars, nog niet klaar voor 4G/IP communicatie en is vervanging financieel niet verantwoord. In dat geval zijn er oplossingen beschikbaar om 2G/3G communicatie te simuleren. Denk bijvoorbeeld aan een modem emulator. Zo kunnen legacy devices zonder vervanging toch meegaan met de 4G/5G ontwikkelingen.
Verandering en innovatie in IoT omarmen
De wereld van IoT blijft dynamisch en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Hierdoor worden de mogelijkheden voor organisaties, en de winst die zij met IoT kunnen behalen, steeds groter.
Het is namelijk cruciaal dat bedrijven niet alleen op de hoogte blijven van deze trends, maar dat zij ook actief strategieën uitwerken om deze nieuwe ontwikkelingen te integreren in hun bedrijfsmodellen. Dit betekent investeren in nieuwe technologieën, samenwerken met de juiste partners, en voortdurend zoeken naar manieren om efficiëntie, duurzaamheid en waarde te verbeteren.
Meer weten
Ben je door deze blog enthousiast geworden over (starten met) IoT? En ben je benieuwd wat voor mogelijkheden het biedt voor jouw organisatie? We helpen je graag! Neem contact op met onze accountmanagers zodat je samen kunt kijken hoe jij succesvol kunt starten met IoT-toepassingen.