Dit zijn de grootste IoT-ontwikkelingen om op in te spelen in 2025
De eerste maand van 2025 zit er inmiddels op. Ook dit jaar staan er een aantal belangrijke ontwikkelingen op de planning. De IoT-wereld blijft zich namelijk razendsnel ontwikkelen. Dat geeft organisaties steeds meer mogelijkheden om efficiënter, duurzamer en innovatiever te werken.
In deze blog nemen we je mee langs de 7 belangrijkste IoT-ontwikkelingen voor 2025. Van de vlucht van 5G en de samensmelting van OT en IT, tot nieuwe inzichten in energiebeheer en de toekomst van LoRa. Zo ben jij weer helemaal up-to-date en kun je met een frisse en goed geïnformeerde blik dit jaar aan de slag met IoT!
De nieuwe IoT-ontwikkelingen van 2025
1. Vlucht van 5G
De 5G-frequentieveilingen in Nederland en België waren vorig jaar het startsein voor de grote uitrol van (Private) 5G. In 2025 gaat 5G écht een vlucht nemen. De technologie zal breder toegepast worden in steeds meer sectoren en zijn meerwaarde ten opzichte van technologieën als WiFi laten gelden. Want de 5G-potentie is definitief bewezen.
In het Do IoT Fieldlab en Rail FieldLab 5G hebben wij al meegewerkt aan veel indrukwekkende use cases voor o.a. ProRail, NS en TU Delft. Voorbeelden zijn de robot-hond Spot en slimme drones en sensoren in tomatenkassen.
5G hardware ontwikkelingen
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in 2025 is de groeiende beschikbaarheid van 5G-hardware. Zo wordt er meer netwerk hardware ontwikkeld die compatibel is met de Belgische frequentiebanden. Bovendien hebben wij een demokoffer geïntroduceerd waarmee je zelf eenvoudig de voordelen van een Private 5G-netwerk kunt ervaren. Dit soort praktische tools helpen organisaties sneller de stap naar 5G te maken.
Verschillende smaken in 5G-routers
Daarnaast zien we een sterke toename in het aanbod van 5G-routers – een positieve ontwikkeling. Hoe meer keuze, hoe sneller de adoptie van de technologie kan plaatsvinden. Wel is het belangrijk om te letten op de verschillen tussen routers.
Er is een duidelijke onderscheid tussen prestaties, merk en type router. Niet alle routers hebben namelijk ook de optimale performance om de hoge snelheden en lage latency van 5G volledig te benutten. Voor toepassingen waar deze eisen minder kritisch zijn, blijven opgevoerde 4G+ routers een aantrekkelijke en toekomstbestendige oplossing. Hiermee kunnen bedrijven bijvoorbeeld rechtstreeks upgraden van 2G naar 5G.
Als Value Added Solution Provider blijven wij deze ontwikkelingen op de voet volgen voor jou.
2. Security in IoT: Ben jij klaar voor de eisen van NIS2?
Met de invoering van de NIS2-richtlijn wordt 2025 het jaar waarin beveiliging en weerbaarheid binnen IoT-oplossingen hoger op de agenda staan dan ooit. Waar voorheen al eisen werden gesteld aan de veiligheid van IoT-systemen, wordt dit nu doorgezet naar een breed gevraagde normering. De focus ligt niet langer alleen op individuele apparaten. De hele keten wordt onder de loep genomen – van productie en distributie tot implementatie, gebruik en beheer.
Voldoet jouw organisatie bijvoorbeeld aan belangrijke standaarden zoals IEC62443 of ISO27001? Bedrijven die o.a. deze richtlijnen omarmen, positioneren zichzelf als betrouwbare partners in een steeds strenger gereguleerde markt.
Blijf voorop lopen in security
NIS2 benadrukt dat de volledige keten veilig moet zijn. Dit betekent dat elke schakel in het proces bestand moet zijn tegen bedreigingen. Vooral in kritieke sectoren zoals (lokale) overheden, energie, transport, gezondheidszorg en ICT-dienstverlening wordt dit allesbepalend. Koplopers die deze normen al toepassen, hebben een voorsprong op de concurrentie. Terwijl laatbloeiers het risico lopen om achterop te raken.
Ook wij werken nauw samen met onze leveranciers om te zorgen dat de toeleveringsketen NIS2 compliant wordt en aan alle richtlijnen voldoet. Daarnaast maken wij ons hard om al onze producten en diensten nog meer cyberproof te maken.
Vraag jij je af wat NIS2 betekent voor jouw toepassing? Wij helpen je graag verder!
3. Wat het einde van publiek LoRa betekent
In België heeft Proximus al een punt gezet achter publiek LoRa. Wat is het gevolg als Nederland dit voorbeeld volgt en operators te weinig potentieel zien in deze technologie? Betekent dit het einde van LoRa? Absoluut niet! Sterker nog, dit opent juist de deur naar nieuwe kansen voor Private LoRa-netwerken.
Meer controle met Private LoRa
Het stoppen van publiek LoRa betekent dat bedrijven niet langer afhankelijk zijn van operators om deze technologie te gebruiken. Met Private LoRa bepaal je zelf of en hoe je het netwerk inzet – je hebt het netwerk volledig in eigen beheer. Dit biedt niet alleen meer controle en betere (indoor) dekking. Het zorgt ook voor de mogelijkheid om maatwerkoplossingen te creëren die aansluiten bij jouw specifieke behoeften.
4. EPBD IV en verder: waarom nu investeren in energiebeheer
Steeds meer organisaties stellen ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen op en willen concrete stappen zetten om deze te behalen. Europese regelgeving zoals de EPBD III benadrukt de verplichting om energieverbruik te monitoren en te rapporteren. En deze richtlijn wordt verder uitgebreid met de verwachte update EPBD IV.
Het is belangrijk dat organisaties nu al actie ondernemen om aan de toekomstige normen te voldoen. Cruciaal is daarbij dat bedrijven nu een nulmeting doen. Zo kunnen zij de komende 10 jaar daadwerkelijk aantonen hoe zij zijn verduurzaamd. Door real-time inzicht te krijgen in energieverbruik kunnen bedrijven bovendien efficiënter werken en kosten besparen. Energieverbruik in kaart brengen en optimaliseren wordt een aanmerkelijk onderdeel van strategisch beleid.
5. IoT wordt steeds vaker business critical
IoT is inmiddels diep geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsvoering en wordt meer en meer ingezet voor bedrijfskritische doelstellingen. Hierdoor worden 24/7 servicediensten en een permanente, pro-actieve monitoring steeds belangrijker.
Direct van invloed op bedrijfssucces
IoT wordt onmisbaar voor het monitoren, sturen en optimaliseren van processen die direct invloed hebben op het succes van organisaties. Denk bijvoorbeeld aan grote zonneparken. Dankzij IoT kunnen de zonnepanelen op afstand worden uitgeschakeld bij een negatieve energieprijs om hoge kosten te voorkomen. Ook wordt IoT steeds vaker ingezet in predictive maintenance.
Voorheen was er geen informatie, dus alle extra informatie vanuit IoT-toepassingen was welkom in besluitvorming en optimalisatie. Nu vormt IoT echter een cruciaal onderdeel van de primaire processen van een bedrijf. Wanneer dit soort systemen uitvallen, kan dat leiden tot aanzienlijke verstoringen in bedrijfsprocessen. Proactieve monitoring en betrouwbare connectiviteit zorgen ervoor dat data altijd beschikbaar blijft. En dat problemen snel worden opgelost voordat ze escaleren.
6. 2G & Private GSM sunset uitgesteld tot 2027
De geplande uitschakeling van 2G aan het einde van dit jaar is uitgesteld tot eind 2027. Dit besluit is genomen vanwege de grote hoeveelheid migratiestress die deze verandering met zich meebrengt. Ook wij zien dat veel organisaties nog steeds niet volledig zijn voorbereid. Veel migraties moeten 2 voor 12 worden uitgevoerd. Zelfs in belangrijke systemen waar je dit niet direct zou verwachten is 2G nog veel gebruikt. Denk aan waterbeheer en intercoms in liften.
Hoewel de deadline nu is verschoven, blijft het belangrijk om migraties tijdig te plannen. Door vroeg te starten, kunnen bedrijven niet alleen operationele risico’s verminderen. Maar ook profiteren van de voordelen die 4G en 5G bieden.
7. OT en IT smelten samen
Waar OT (Operationele Technologie) en IT (Informatietechnologie) voorheen gescheiden werelden waren, zien we deze twee domeinen steeds dichter naar elkaar toe groeien. Voorheen waren OT-systemen, zoals PLC’s, standalone oplossingen. Deze werden pas later remote bereikbaar. Tegenwoordig worden OT-systemen steeds vaker geïntegreerd in een overkoepelende IoT- en ICT-netwerkarchitectuur.
De samensmelting van OT en IT gebeurt vooral op het gebied van beveiliging, monitoring en beschikbaarheid. Bedrijfsprocessen kunnen zo beter op elkaar worden afgestemd. OT-processen, die vaak bedrijfskritisch zijn, vereisen nu wel steeds meer een continue monitoring. Dit om downtime te voorkomen en een betere proactieve beveiliging tegen cyberdreigingen.
Innovaties optimaal benutten
Zoals je ziet, staat de wereld van IoT niet stil. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, waardoor de mogelijkheden voor organisaties om processen te verbeteren, blijven groeien. Door slimme keuzes te maken en gericht te investeren, kunnen organisaties deze innovaties optimaal benutten.
Het is daarom belangrijk om niet alleen trends te volgen. Maar ook een actieve rol te spelen in het integreren van nieuwe ontwikkelingen. Denk hierbij aan het bouwen van sterke samenwerkingen, het toepassen van duurzame en efficiënte oplossingen, en het benutten van IoT om processen betrouwbaarder en toekomstbestendig te maken.
Meer weten
Ben je door deze blog enthousiast geworden over (starten met) IoT? En ben je benieuwd wat voor mogelijkheden het biedt voor jouw organisatie? We helpen je graag! Neem contact op met onze accountmanagers zodat je samen kunt kijken hoe jij succesvol kunt starten met IoT-toepassingen.