Uitfasering GSM-netwerk: regeren is vooruitzien
Ring, ring. De telefoon gaat. Ik neem op en heb een bezorgde klant aan de lijn. Hij heeft gehoord dat het GSM-netwerk gaat verdwijnen. Of dat waar is, wil hij weten. En wat hij dan moet doen met al die apparaten die nog werken met GSM-verbindingen?
Ik stel hem een beetje gerust. Het is waar: ik leg uit dat operators ondertussen inzetten op 3G- en 4G-netwerken en dat ze ‘niet blij zijn’ om operationele onderhoudskosten van het GSM (2G)-netwerk te blijven betalen. Operators treffen dan ook wereldwijd – dus ook in de BeNeLux – volop voorbereidingen om GSM uit te faseren. Ik vertel hem dat hij dus nog tijd heeft omdat het nog niet zo ver is in de BeNeLux, maar dat het wel beter is niet te wachten tot het laatste moment. Ik hoor een opgeluchte zucht aan de andere kant van de lijn en hij komt weer in de relax-modus.
GSM (data) gaat verdwijnen, consequenties voor apparaten zijn groot
“Maar”, vraag ik hem, “wat ga je dan nu doen nu je weet dat GSM gaat verdwijnen op termijn?”
Hij legt uit wat zijn bedrijf doet en wat het probleem is. Ze zijn een system integrator van o.a. gebouwbeheersystemen en hebben tientallen klanten in onderhoud. De meeste van die systemen worden op afstand via GSM-data beheerd. Eigenlijk is het niet echt beheren. Ze acteren als er een melding is en als het nodig is kunnen ze er op afstand in .
Hij legt me uit dat de leverancier van het gebouwbeheersysteem ondertussen nieuwe systemen kunnen leveren, waarmee remote beheer via IP gedaan kan worden. Maar dan moeten zijn eindklanten wel investeren in een nieuw gebouwbeheersysteem terwijl het huidige nog gewoon goed werkt. Dat is niet echt duurzaam en de klanten zijn dus vaak niet bereid dit te doen.
Duurzame, toekomstgerichte oplossing
Ondertussen snap ik zijn probleem.
Ik vertel hem van een vergelijkbare klant – Gemeente Zoetermeer – en hoe we dit opgelost hebben. Eerst hebben we ervoor gezorgd dat het huidige gebouwbeheersysteem via IP benaderd kan worden, door simpelweg een Modem Emulator te koppelen in plaats van het huidige GSM-modem. Ik beschrijf hem de voordelen, zoals lage investering, IP-ready en eenvoudig te installeren en configureren. Plus, niet geheel onbelangrijk in deze tijd, superveilig omdat we gebruik maken van beveiligde VPN-verbindingen.
Stap 2 is dat op termijn deze klant wel een nieuw gebouwbeheersysteem gaat aanschaffen. De Modem Emulator kunnen we dan gaan gebruiken als IP VPN router. Dat is een kwestie van omprogrammeren en daardoor geen weggegooid geld. Het is juist een duurzame diepte-investering. Ik vertel hem verder dat IP-technologie vele voordelen biedt voor hemzelf als system integrator t.o.v. GSM-data inbelverbindingen. Hij kan pro-actief beheren in plaats van reactief. Hij kan op afstand beheren en configureren. Hij kan nieuwe business modellen opzetten, denk bijvoorbeeld aan ‘Gebouwbeheer als een service’.
Smart Building in opkomst
Hij wordt steeds enthousiaster en automatisch word ik dat dan ook. Dus ik ga door en vertel hem dat ‘Smart Building’ concepten in opkomst zijn. Hoe fijn is het namelijk als gegevens van een gebouw 24 x 7 beschikbaar zijn. Zodat bijvoorbeeld de verwarming of airco automatisch uitgaat als er geen mensen zijn, of dat de bezettingsgraad van een gebouw bekend is. En dat er feedback gegeven kan worden door de gebruikers zelf. De technologie voor deze zogenaamde Smart Building oplossingen leveren we ook – Private LoRa indoor smart building – vertel ik hem. En misschien is dit ook wel iets voor hem? Hij moet eerlijk bekennen dat hij zich hier nog niet helemaal in verdiept heeft, maar is wel geïnteresseerd.
We ronden het gesprek af en ik nodig hem uit voor de technische Modem Emulator workshop.
Ik wijs hem ook op een kennissessie waarin Smart Building concepten besproken zullen worden.
Een half uurtje later zie ik dat hij zich voor beide sessies heeft ingeschreven en glimlachend bedenk ik hoe leuk het toch is om mensen een stap verder te helpen.