MCS en het inspirerend gastcollege: Edge IoT in actie!

MCS en het inspirerend gastcollege: Edge IoT in actie! | Value Added IoT distributie | MCS

| Jan van Rossum

Afgelopen week mocht ik, samen met mijn collega Timo, een gastcollege geven aan de studenten van de Hogeschool Rotterdam.

We namen de studenten van de opleiding Internet of Things (IoT) mee in de wereld van edge IoT en Modbus-communicatie. Het was een interactieve sessie, waarbij we theorie en praktijk op een leuke en praktische manier samenbrachten.

Technologie tot leven brengen

Met onze ervaring in IoT-oplossingen konden we de studenten goed meenemen in wat edge computing precies inhoudt. Edge computing zorgt ervoor dat data direct aan de bron wordt verwerkt. Dit is ideaal voor toepassingen waar snelheid en beveiliging een grote rol spelen.

Daarnaast gaven we uitleg over Modbus – een veelgebruikt communicatieprotocol in industriële omgevingen. Dit protocol zorgt ervoor dat apparaten eenvoudig informatie kunnen uitwisselen met IoT Clouds. Ontzettend handig voor slimme toepassingen.

MCS gastcollege Hogeschool Rotterdam over edge IoT en Modbus communicatie

Hands-on demo met een twist

Na de theorie volgde het leukste gedeelte: de interactieve demo. We lieten de studenten zien hoe je met Node-RED, een populair platform, real-time data van verschillende sensoren kunt uitlezen en verwerken. De data werd direct zichtbaar op een dashboard. Zo werden de voordelen van edge computing meteen duidelijk. Geen gedoe met centrale clouds; de verwerking gebeurt gewoon direct ter plaatse.

Dit gaf de studenten een duidelijk beeld van hoe data uit industriële apparaten zoals Modbus kan worden doorgestuurd naar een cloud-omgeving. Waar het vervolgens op afstand gemonitord kan worden. Voor velen was dit echt een eye-opener.

MCS gastcollege Hogeschool Rotterdam over edge IoT en Modbus communicatie

Een nieuwsgierige nieuwe generatie

Timo en ik waren enorm onder de indruk van de studenten. Ze waren enthousiast, leergierig en stelden slimme vragen over bijvoorbeeld de schaalbaarheid van edge IoT en de integratie van data.

Het is mooi om te zien dat de nieuwe generatie IoT-specialisten zich al zo goed voorbereidt op de toekomst. Vooral de groeiende vraag naar slimme oplossingen, zoals Private LTE/5G en industriële IoT-oplossingen, maakte indruk op hen. Dit soort innovaties is precies waar de toekomst naartoe gaat.

Een dag vol energie

Het gastcollege bij de Hogeschool Rotterdam was echt een succes. Zowel voor de studenten als voor ons. Door samen te werken met onderwijsinstellingen zoals deze, dragen we bij aan het ontwikkelen van de skills die nodig zijn om de IoT-wereld te blijven innoveren.

We hopen op nog veel meer van dit soort samenwerkingen! Zo kunnen we de volgende lichting IoT-specialisten blijven inspireren.

Meer weten

Wil jij ook meer weten over AI op de edge? In onze Edge AI whitepaper ontdek je hoe de architectuur van ‘Edge AI’ eruit ziet en gaan wij dieper in op de vele voordelen. Daarnaast leer je meer over toepassingen en het proces om nieuwe ‘Edge AI’ innovaties te creëren die onmiddellijke waarde opleveren voor jouw bedrijf.

VRAAG DE WHITEPAPER AAN