Techniek aan de vrouw gebracht

Techniek aan de vrouw gebracht | Value Added IoT distributie | MCS

| Monika Verboon

Van Nelle Fabriek, 14 september. Terwijl voormalig commercieel directeur Jasper en technisch directeur Jan tijdens hun presentatie druk met kartonnen dozen aan het stapelen zijn, scan ik de zaal. Tussen de ruim 200 genodigden zit precies 1 vrouw. Interessant. Temeer omdat bij ons, bij MCS, één derde van de medewerkers vrouw is.

Nu zou je natuurlijk kunnen denken dat de deelnemers vooral accountmanagers zijn, en dat ’m daar de kneep zit. Mijn persoonlijke ervaring leert echter dat er in sommige andere als ‘typische mannensectoren’ beschouwde hoeken (zoals de tuinbouw; van huis uit nog erg traditioneel ook) juist ook bij de accountmanagers de dames al jaren zeer goed vertegenwoordigd zijn. En dat is beslist niet zonder reden. De vrouwelijke salescollega’s vervulden met minstens net zoveel vakkennis, maar met beduidend meer flair en charme hun taak met verve. De cijfers spraken elk kwartaal boekdelen. Die vlieger gaat dus niet op. Terug naar de techniek dan maar. Is techniek niet interessant? Of is de sector vastgeroest? Met mijn MCS-bril op weiger ik dat te geloven; integendeel.

Eerst maar eens naar het aanbod kijken. Zit het ’m dan toch in de mindset van de vrouwen? Zijn ze terughoudend te solliciteren omdat ze zelf in de veronderstelling zijn dat techniek niet bij hen past? Dit weerhield een vrouwelijke collega er niet van 18 jaar geleden de MCS gelederen te versterken; evenals de rest van de dames.

Techniek, innovatie en creativiteit

Dan maar eens naar de vraagzijde kijken; een actuele, aangezien de branche en in dit geval MCS sterk groeit. In deze tijd is er grote behoefte aan technologische en digitale kennis. De verwachting is dat er in 2020 bijna anderhalf miljoen banen zijn in de computertechnologie. Bij MCS zie ik dat er gezocht wordt naar talent. Zonder voorkeur m.b.t. geslacht, leeftijd, geaardheid, kleur sokken of andere irrelevante zaken. Het gaat er om dat je geïnteresseerd bent in de wereld van de techniek. Bij MCS draait het om innovatie, het verleggen van grenzen, op een andere manier naar mogelijkheden kijken, open staan voor veranderingen, nieuwe dingen bedenken en bezig zijn de wereld te veranderen. Vraagstukken gaan heel snel en vragen om creativiteit en inventiviteit. Is dat een verklaring dat vrouwen bij MCS bovengemiddeld goed vertegenwoordigd zijn? Wellicht is MCS dan dus ook op dit vlak echt anders.

Cruciaal onderdeel van de maatschappij

Gezien de verdeling op onze partnerdag, lijkt techniek elders nog wel aan de vrouw gebracht worden te moeten worden. Vanuit mijn MCS ervaring dan toch maar een lans breken voor de sector. Want ik heb hier belangrijke lessen geleerd. Wat is een techniek een leuk vak. Maar belangrijker; de technologie is veel te belangrijk om dit alleen aan mannen over te laten. Iederéén moet zich realiseren dat er de komende jaren veel banen verdwijnen vanwege de digitale revolutie. In alle bedrijven is technologie cruciaal. Dat betekent dat er juist in de technische sectoren volop banen bijkomen. Wie dus kiest voor de techniek heeft niet alleen baanzekerheid en uitzicht op een prachtige (internationale) loopbaan, maar belangrijker; draagt bij aan een onmisbaar en steeds groter wordend onderdeel van de maatschappij. Je bent onderdeel van de ontwikkeling van technologieën die onmisbaar zijn voor de samenleving. MCS opereert in deze frontlinie van nieuwe ontwikkelingen en wij zijn daar trots op. Zoals gezegd; MCS groeit, dus neem eens een kijkje op onze website en als het je iets lijkt; reageer!

https://www.mcs-nl.com/over-mcs/vacature-sales/