MCS & Allorado: Vrije Universiteit Brussel zet LoRaWAN in om CO2-voetafdruk te verkleinen

MCS & Allorado: Vrije Universiteit Brussel zet LoRaWAN in om CO2-voetafdruk te verkleinen | Value Added IoT distributie | MCS

| Caroline Stolk

Met de klimaatdoelstellingen in het vooruitzicht, wordt smart energy steeds belangrijker. Ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zag de noodzaak hiervan in. Zij willen hun CO2 voetafdruk verminderen en hun stookkosten verlagen.

Daarom schakelde de universiteit de hulp in van MCS en Allorado om via IoT hun universiteitsgebouwen te retrofitten.  

Het doel is om de oude radiatoren slim te maken en de verzamelde data te gebruiken om het verwarmingsproces efficiënter aan te sturen. Na uitgebreide metingen en finetuning, werd voor de VUB een Private LoRaWAN-netwerk aangelegd. Hiervoor werd de MCS IIoT Protocol Gateway in combinatie met LoRaWAN-sensoren en LoRaWAN-actuatoren gebruikt. 

 Wat is LoRaWAN precies?

Een LoRaWAN-netwerk is geschikt voor locaties waar het moeilijk en duur is om bekabelde infrastructuur aan te leggen. Een voorbeeld hiervan is het retrofitten van oude gebouwen en/of monumentale gebouwen.

Op zo’n draadloos LoRa-netwerk kan een heel groot aantal LoRaWAN-sensoren en -actuatoren communiceren. Door het verzamelen van data van sensoren, krijgt de VUB  meer inzicht in zijn systemen, processen en het binnenklimaat. Dit leidt tot het efficiënter aansturen van de bestaande radiatoren (de LoRa-actuatoren).

Kenmerken van LoRa

LoRaWAN kenmerkt zich door 3 belangrijke eigenschappen:

  • Long Range: de LoRa-radiotechniek heeft een zeer hoge link budget. Dankzij de hoge linkbudget-technologie kunnen LoRa-signalen moeiteloos kilometers overbruggen en heeft het een hoge penetratiegraad in gebouwen.
  • Low Power: het stroomverbruik is extreem laag, zodat er met batterij gevoede sensoren kan worden gewerkt. Dit betekent een makkelijke, snelle en goedkope installatie.
  • Low Data: er kunnen alleen kleine pakketjes data verstuurd worden. Hierdoor is LoRa heel geschikt voor toepassingen met sensoren en actuatoren.

LoRaWAN-netwerk op maat: 400 radiatoren en 200 meetpunten verbonden

Om de bestaande universiteitsgebouwen te upgraden en duurzamer te maken, werden de LoRaWAN-sensoren van MClimate (Vicki) en Elsys (ERS) ingezet. De MClimate Vicki sensor is een thermostatische regelkraan die batterij gevoegd de radiator instelt. In totaal werden er 423 handmatige thermostatische radiatorkranen vervangen voor slimme Vicki LoRaWAN-kranen.

Daarnaast zijn er 200 Elsys ERS Lite en ERS CO2 Lite batterij gevoegde sensoren geplaatst. Hiermee krijgt de VUB real-time inzicht in (kamer)temperatuur, luchtvochtigheid, licht en CO2-niveaus in de gebouwen.

Over het draadloze LoRaWAN-netwerk wordt een uitzonderlijk hoge hoeveelheid traffic verstuurd. Vanuit de sensoren richting de MCS IIoT Protocol Gateway worden er 120.000 datapakketjes per dag gestuurd met o.a. temperatuurinformatie. Vanuit de gateway worden er 60.000 berichten teruggestuurd naar de Vicky radiatorkranen.

Uitgebreide analyse voor beste locatie LoRa-gateways & integratie met GBS

Voorafgaand aan de uitrol, hebben Allorado en MCS een uitgebreide analyse gemaakt. Hierin werd bepaald wat de beste locatie was voor de 9 benodigde gateways in het gebouw van 6 verdiepingen. Daarnaast werd de LoRa-netwerkserver geoptimaliseerd. Hierdoor werd het mogelijk om alle 423 radiatorkranen tegelijkertijd te kunnen aansturen.

Het Private LoRa-netwerk werd tot slot naadloos geïntegreerd met het bestaande gebouwbeheersysteem (GBS) van de VUB. Dit maakt gebruik van het BACnet-protocol. De MCS IIoT Protocol Gateway werd voorzien van extra functionaliteit. Hierdoor ziet de GBS de LoRaWAN-sensoren aan voor volwaardige BACnet-objecten. De toegevoegde functionaliteit zorgt voor de perfecte combinatie tussen LoRa en de BACnet GBS.

Door de intensieve samenwerking tussen Allorado en MCS heeft de VUB 1 aanspreekpunt voor zijn totale IoT-oplossing.

Over MCS & Allorado

Sinds 2 jaar werken MCS en Allorado intensief samen op het gebied van protocol conversie en integratie van LoRawan-oplossingen in bestaande gebouwbeheersystemen.

Over Allorado

Allorado bouwt een next-generation LoRa-gateway die LoRa-toestellen naadloos integreert in bestaande gebouw- en industriële automatiseringssystemen. Het zet ruwe LoRa-data om in gestandaardiseerde formaten zoals KNX, BACnet en Modbus, waardoor moeiteloze connectiviteit en interoperabiliteit mogelijk worden.

Ontworpen voor eenvoud en snelheid, elimineert Allorado de complexiteit van LoRa-integratie. Met een plug-and-play aanpak en zonder de noodzaak van codering maakt Allorado de adoptie van LoRa-technologie sneller en intuïtiever dan ooit.

Over MCS

Samen met onze zorgvuldig gekozen partners creëren wij succesvolle Managed IoT-oplossingen en veilige private netwerken. Zo kan iedereen zorgeloos gebruik maken van innovatieve IoT-oplossingen. En maken we sinds onze oprichting in 1997 het dagelijks werk en leven van mensen makkelijker, veiliger en duurzamer.

Onze jarenlange vakkennis wordt verbonden met de kennis van onze partners in veel verschillende sectoren. Ook bieden wij de benodigde hardware en softwarecomponenten voor de communicatienetwerken en produceren wij in Nederland antennes en alle toebehoren voor draadloze communicatie.