Feilloze bereikbaarheid voor hulpdiensten via 5G
Frontier, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in connectiviteit, onderzoekt de mogelijkheden en voordelen van 5G voor de Nederlandse hulpdiensten.
Brandweer, politie en ambulances hebben real-time gegevens nodig om in elk scenario snel, betrouwbaar en nauwkeurig beslissingen te nemen. Daarbij worden steeds meer innovatieve middelen gebruikt, zoals drones en robots.
Stabiele en snelle connectie cruciaal
Om in elke situatie snel en juist te kunnen handelen zijn de hulpdiensten afhankelijk van een goede, stabiele en snelle connectie. Tussen alle eenheden die op dat moment in actie komen is het van uiterst belang dat ze perfect met elkaar kunnen communiceren.
Op dit moment maken de hulpdiensten nog gebruik van het consumentennetwerk voor video en audiocommunicatie, dat niet altijd feilloos werkt.
Prestatieproblemen met huidig consumentennetwerk
Frontier onderzoekt de oorzaak van de prestatieproblemen in het huidige consumentennetwerk. Dit netwerk maakt gebruik van diverse technologieën, zoals 3G, 4G en andere internetbronnen, die samen een betrouwbare en stabiele verbinding zouden moeten bieden.
In de praktijk blijkt dit niet altijd het geval en zijn de hulpdiensten een enkele keer korte tijd niet bereikbaar voor een noodoproep.
Tijdens dit project voert Frontier de tests uit op een volledige 5G-verbinding: de Do IoT Fieldlab 5G-testinstallatie, Het doel is om te begrijpen waarom sommige problemen optreden, om een verbeterde oplossing te vinden die de betrouwbaarheid en stabiliteit van het netwerk verzekert.
MCS is partner in dit project samen met TNO, SURF en Unmanned Valley.