Insecten monitoren via 5G in de kas
De Delftse startup PATS ontwikkelt systemen geïnspireerd op de natuur, gericht op het monitoren van insecten in de glastuinbouw. Doel van dit project is om te onderzoeken hoe 5G kan bijdragen aan snelle, betrouwbare verbindingen en het verbeteren van gegevensbeheer.
Een insectenplaag kan in een kas de groei van de planten verstoren of zelfs de hele oogst in gevaar brengen. In een gezond ecosysteem kunnen sommige insecten juist nuttig zijn.
Daarom is het nuttig om de verschillende typen insecten te kunnen onderscheiden. Zo kun je de juiste maatregelen nemen.
Monitoren en bestrijden insecten
PATS ontwikkelt camera- en drone-technologie om vliegende insecten in kassen te monitoren en te bestrijden. Hun systeem bestaat uit twee onderdelen.
- Het eerste systeem registreert met infrarood licht de vliegende insecten om de ontwikkeling van de populatie te volgen;
- Het tweede systeem elimineert de ongewenste insecten mechanisch met drones.
Dit project richt zich op het monitoring- en identificatiesysteem. Het huidige systeem verstuurt gegevens via een 4G-verbinding. Het streven is met 5G-communicatietechnologie de robuustheid te verbeteren en de mogelijkheden van het systeem uit te breiden.
5G voor een betrouwbaar en snel detectiesysteem
5G wordt gebruikt voor supersnelle en betrouwbare dataoverdracht met uitstekende dekking. De eerste praktijktests werden uitgevoerd in het AgriFood Greenhouse bij RoboHouse. Nu is de innovatieve oplossing opgeschaald in Tomatoworld in een volledig operationele kas.
Hierbij ligt de focus op het verbeteren van de prestaties, betrouwbaarheid, energie-efficiëntie en commerciële haalbaarheid van de systemen. Dit doen zij door gebruik te maken van 5G-mogelijkheden zoals eMBB, beamforming, massive MIMO, MTC en roaming.
Het uiteindelijke doel is een uitgebreid en geavanceerd insectenbeheersysteem voor kassen. Uiteindelijk moet het systeem bijdragen aan een betere nauwkeurigheid, effectiviteit en duurzaamheid van plaagdiermonitoring en -bestrijding in kassen. Voor de glastuinbouw is deze oplossing veelbelovend. Er s op deze manier minimale schade aan gewassen en een aanzienlijke vermindering van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
MCS is partner in dit project samen met TNO, TU Delft, RoboHouse en Tomatoworld.