Smart Energy
Smart Energy draait om het besparen van energie en duurzamer gebruik van energie door middel van technologie. Een Smart Energy-oplossing geeft inzicht in het energieverbruik van apparaten en processen. Zo krijg je niet alleen grip op je energierekening en jouw verbruik. Je kunt processen ook efficiënter maken.
Daarnaast maak je zo ook nog eens een flinke slag in het verduurzamen van jouw organisatie. De energietransitie is voor ons allemaal noodzakelijk.
Europese richtlijnen voor energiebesparing
Ook op Europees niveau is er veel aandacht voor een duurzaam energiebeleid. Verschillende richtlijnen zijn ingesteld voor het verduurzamen van gebouwen en het stimuleren van energiebesparing.
EPV 2.0 en EPBD III
Zo moet in de Nederlandse woningbouw energie gemonitord worden volgens de eisen vanuit het EPV 2.0 en zijn er diverse subsidieregelingen voor o.a. woningcorporaties.
Voor utiliteitsgebouwen is er de uitgebreide Europese richtlijn EPBD III. Deze richtlijn schrijft voor dat het energieverbruik permanent moet worden gecontroleerd en geanalyseerd om het tussentijds bijsturen mogelijk te maken.
Subsidie en BACS-decreet
In België zijn er subsidies beschikbaar voor organisaties die investeren in energiebesparende maatregelen.
Met het BACS-decreet heeft Frankrijk richtlijnen ingesteld voor verplichte automatiserings- en controlesystemen in utiliteitsgebouwen en automatische warmteregelingssystemen. Het doel is om voor 1 januari 2025 gebouwen uit te rusten met deze energiemonitoringsoplossingen.
Slim energiebeheer uitgelegd in 1 minuut
In deze korte video zie je hoe jij als ondernemer, gebouwbeheerder of installateur inzicht kunt krijgen in energieverbruik. En welke kant-en-klare oplossingen hiervoor beschikbaar zijn, met de eersteklas support van MCS.
Maak je energieverbruik inzichtelijk met Smart Energy
Een succesvolle Smart Energy-oplossing begint met inzicht krijgen in je energieverbruik. Op het gebied van energie monitoring is er al veel technisch mogelijk. Ook op een simpele manier. Energiebeheer start met het gebruik van sensoren en een IoT-platform.
Smart Energy sensoren
Sensoren meten bijvoorbeeld het stroomverbruik van apparaten. Of sturen pulsen door van gas, water, energie- en warmtemeters waardoor je de meters eenvoudig kunt uitlezen. Met deze slimme sensoren kun je o.a. apparaten op afstand aan- en uit zetten. Maar je kunt ook het binnenklimaat van je gebouw optimaliseren en klimaatneutraal maken.
Voor gebouwbeheerders van panden met meerdere huurders bieden deze sensoren zelfs de mogelijkheid om sub-metering toe te passen. Hiermee betalen huurders alleen voor hun eigen daadwerkelijke verbruik en worden zij gestimuleerd om minder water en energie te verbruiken.
IoT-platform met dashboard
De Smart Energy sensoren werken via een (privaat) IoT-netwerk zoals Private LoRa of SensDesk (via NB-IoT en LTE). De sensordata wordt vanuit de draadloze sensoren via een gateway verstuurd naar een data-analyse platform. In dit IoT-platform kun je vervolgens in een dashboard alle data in één oogopslag uitlezen en analyseren. Met deze inzichten kun je een gericht energiebesparingsplan maken. Dit dashboard is o.a. beschikbaar via onze partner Blockbax.
Ik heb al een gebouwbeheersysteem of IoT-platform. Wat nu?
Heb je jouw energieverbruik al (deels) in kaart gebracht met jouw eigen gebouwbeheersysteem (GBS) en/of IoT-data platform? Ook dan valt er nog veel winst te behalen met een Smart Energy-oplossing via Private LoRa.
Koppel bijvoorbeeld draadloze LoRa-sensoren direct op jouw slimme meter of plaats ze vrij in jouw pand. Via een Private LoRa gateway geven deze sensoren het specifieke verbruik van jouw gebouw, apparatuur en/of ruimte door aan jouw eigen GBS in het juiste protocol. Denk bijvoorbeeld aan Modbus of BACnet. Zo verrijk je jouw GBS dashboard met nog meer inzicht over jouw energieverbruik. Dit stelt je in staat om nog gerichter een energie besparingsplan op te stellen en jouw pand duurzamer te maken.
Je hoeft geen bekabelde infrastructuur aan te leggen naast jouw GBS om energiebeheer mogelijk te maken. Dit omdat de LoRa-sensoren draadloos en batterij-gevoed zijn. Daarnaast is het sensorgebruik heel duurzaam omdat de sensorbatterijen een lange levensduur hebben.
Monitor jouw energieverbruik al vanaf € 6 per maand/per sensor
Of je nu al zelf een GBS en/of IoT-platform hebt of juist geen van beiden, wij hebben alle tools in huis om Smart Energy-toepassingen voor jou mogelijk te maken. Al vanaf € 6 per maand/per sensor kun je jouw energieverbruik monitoren én beheren. En dit alles met de eersteklas support die je van MCS en haar partners gewend bent
Wij bekijken graag de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact met ons op of vraag ernaar bij jouw accountmanager.
Meer informatie
Onze experts hebben in verschillende webinars en TechTalks aandacht besteed aan Smart Energy en mogelijkheden om energieverbruik te verminderen.
- Meer informatie over onze LoRa-2-GBS gateway vind je hier en in deze TechTalk.
- Meer informatie over LoRa-2-Energy en LoRa-sensoren vind je in deze TechTalk.
- Meer informatie over Smart Energy en use cases vind je in deze webinar.
In onze blog behandelen we 5 belangrijke vragen over het succesvol verminderen van energieverbruik.